![](/media/lib/102/n-krajobraz-po-trzesieniu-6c085af1a101b546faeecd0ff91a47c9.jpg)
Produkcja energii a trzęsienia ziemi
15 lipca 2013, 18:07Takie działania jak wydobywanie gazu czy produkcja energii geotermalnej oraz inne czynności związane z wstrzykiwaniem pod ziemię płynów, są odpowiedzialne za liczne trzęsienia ziemi. Do takiego wniosku doszła trójka naukowców, którzy informują o swoich badaniach na łamach Science
![](/media/lib/117/n-slonce-cbd883ce1e39dcd08ce67ba0ce702105.jpg)
Słońce niezwykle spokojne
13 listopada 2013, 12:31Naukowcy są zdumieni tym, co dzieje się ze Słońcem. Na naszej gwieździe pojawia się o połowę plam mniej niż zwykle. Na podstawie danych historycznych wiadomo, że obecnie Słońce wchodzi w szczyt aktywności swojego 11-letniego cyklu. David Hathaway, szef grupy zajmującej się fizyką Słońca w Marshall Space Flight Center stwierdził, że obecny szczyt aktywności jest najsłabszy od 200 lat.
![](/media/lib/185/n-iii-skbm-1500-pix-e396962c943fd9e84329ed57117edfda.jpg)
Zapraszamy na III Studencką Konferencję Biologii Molekularnej
1 lutego 2014, 10:55Studenckie Koło Naukowe Młodych Biofizyków i Sekcja Genetyczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów organizują III edycję Studenckiej Konferencji Biologii Molekularnej na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego.
![](/media/lib/190/n-owies-583b316a2badeddc71e6a5be418f3e93.jpg)
Owies dla zdrowego serca
18 marca 2014, 13:01Grupa naukowców z całego świata zaprezentowała na dorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas wyniki badań nad prozdrowotnym wpływem owsa, w tym nad występującymi wyłącznie w nim awentramidami (ang. avenanthramides, AVEs). Wg specjalistów, AVEs chronią serce.
![](/media/lib/165/n-bialy-chleb-69f9b2d5523f0642da0442fda41dbbd3.jpg)
Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 10:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.
![](/media/lib/186/n-wiatr-we-wlosach-6b88b06007567bc4980183540d9887e4.jpg)
Ciepły Atlantyk powoduje silne pasaty na Pacyfiku
4 sierpnia 2014, 13:01Zdaniem australijskich naukowców, to ogrzewający się Atlantyk jest prawdopodobnie odpowiedzialny za wzrost siły pasatów na Pacyfiku. Obecnie pasaty te są najsilniejsze od czasu, gdy ludzkość dokonuje ich pomiarów, czyli od lat 60. XIX wieku
![](/media/lib/205/n-meskie-picie-de0eb9141452bc592cf2281c83e15e26.jpg)
Alkohol sprawia, że dla mężczyzn uśmiechy stają się bardziej zaraźliwe
30 września 2014, 13:35Spożycie alkoholu sprawia, że mężczyźni bardziej reagują na uśmiechy innych osób ze swojej grupy społecznej.
![](/media/lib/116/n-modraszek-bac984a0e212b973f03e7f2ac878aaab.jpg)
Owady zaczęły latać, gdy wzrosła wysokość roślin
12 listopada 2014, 07:38Owady wyewoluowały skrzydła, by radzić sobie ze wzrastającą wysokością roślin lądowych.
![](/media/lib/191/n-autyzm-0bd9ee30f6d89faba312bba08e02f530.jpg)
Obrzezanie zwiększa ryzyko zaburzeń ze spektrum autyzmu?
13 stycznia 2015, 12:26Badanie opublikowane na łamach Journal of the Royal Society of Medicine sugeruje, że bez względu na podłoże kulturowe obrzezani chłopcy są bardziej narażeni na wystąpienie przed 10. r.ż. zaburzeń ze spektrum autyzmu (ang. autism spectrum disorder, ASD). Szczególnie wysokie ryzyko stwierdzono dla autyzmu wczesnodziecięcego przed 5. r.ż.
![](/media/lib/215/n-andy-5e291cd623c32fb02e804354b0dd336b.jpg)
Wykształcili genetyczną tolerancję na arsen
5 marca 2015, 07:25Mieszkańcy San Antonio de los Cobres w Argentynie wykształcili tolerancję na arsen. Wg autorów, to pierwsze studium, które wykazało, że ludzie się genetycznie przystosowali do zanieczyszczonego środowiska, tu wody.